Work like a captain, play like a pirate

Att göra sitt jobb bra är egentligen inte så svårt. Man går dit, man betar av sin lista, man småpratar på kafferasten och man stämplar ut vid av arbetsgivaren angiven tid. Det borde räcka väl räcka så? Men nej. Det gör det inte, eller rättare sagt, det borde inte göra det! Forskning visar gång på gång att människor som har roligt och får arbeta med det de brinner för presterar bättre. Jag tror inte någon säger emot påståendet att glada, högpresterande medarbetare gynnar alla organisationer?

Nu ska vi inte på något sätt skönmåla sjörövare. De hade en hård arbetsmiljö med många arbetsskador, missbruk var snarare en förutsättning än en avvikelse och pensionsåldern var låg, för att inte säga obefintlig (ytterst få överlevde ens så länge). Och affärsidén- att plundra och skada andra människor- är verkligen inte hållbar! Men om vi tänker på det ur ett mjukare perspektiv, vad var det som egentligen lockade så många personer att bli sjörövare?

Entreprenörskap

Inte vem som helst skaffar ett skepp och kliver in hos drottningen och ber om ett kaparbrev? Men den som gör det har redan där skapat sig ett försprång gentemot de andra.

Ansvar

En kapten ansvarar för sitt skepp. Tar du inte rätt beslut med rätt kompetens i ryggen, drabbar det dina medarbetare. Ta ansvar och stå för dina beslut!

Mod

Det krävs en hel del för att ge sig ut i hård sjö med en kniv mellan tänderna, klängandes i en reling. Men om du vet vad du gör och du vågar göra det, är mycket vunnet. Modiga personer blir ledare, formella eller informella, och de känner mindre osäkerhet i sitt dagliga arbete vilket gör att de också mår bättre psykiskt.

Se till individens förutsättningar

Liten och klen? Du får bli utkik. Enbent? Du kan fortfarande ro. Dyslektiker? Du kan sköta kanonen. Gul, röd, grön eller blå- på piratskeppet fanns det en uppgift för alla, oavsett personliga hinder. Man skapade förutsättningar för den enskilde individen.

På Reach Consulting har vi faktiskt inga traditionella sjörövare anställda, främst för att vi är väldigt dåliga på att segla men även för att vi inte riktigt gillar det där med plundringen (jisses, vi må vara konsulter men vi är inga barbarer?). Men vi anammar ändå ovan beskrivna. Vi är entreprenörer som vågar tro på oss själva. Vi tar ansvar för vad vi gör och vad vi är, för vi vet vad vi kan och vad vi står för, och vi är modiga nog att sticka ut hakan och ge oss i kast med det. Men framförallt ser vi till individens förutsättningar.

På Reach är vi alla nördar, handplockade för vår individuella kompetens och personlighet. Vi är alla var och en av oss extremt bra på något och vi åtar oss bara de uppdrag som passar just den nörden och annars tackar vi nej. Ty när vi jobbar är vi ansvarsfulla kaptener, men i vår vardag är vi glada sorglösa sjörövare. We work like captains, but we play like pirates.